Nuselský pivovar - zajímavosti

Nuselský pivovar - zajímavosti

Znáte dobře Nuselský pivovar?🍺
🎤Z Tylovy a Škroupovy Fidlovačky nepochází jen naše hymna, ale také známá píseň Kde je sládek, tam je mládek. Zpívá jí sbor sládků přicházejících na pouť právě z Nuselského pivovaru. Kde domov můj přijde na řadu až o něco později.
✍️Zahrada Nuselského pivovaru byla častou součástí nuselských poutí, trhů a slavností. Objevila se mnoha předválečných filmech a Jaroslav Foglar o ní psal v knize Hoši od Bobří řeky.
🍽Po úspěchu na světové výstavě EXPO 67 v Montrealu sem byla přestěhována stylová koliba u Pastýřky a fungovala zde až do roku 2018.
🍺Pivo se tu vařilo od sedmnáctého století, pivovar se neustále rozvíjel a počátkem dvacátého století patřil k největšímm ve střední Evropě. Jeho chloubou byl především čtrnáctistupňový tmavý Prelát, který se exportoval po celé Evropě.
👷‍♂️🏗Skončilo to roku 1963. V rámci tehdejšího plánovaného hospodářství se prosperující pivovar proměnil na pouhou sladovnu a budovy převzaly České vinařské závody, které tu stáčely legendární Pražský výběr. Nepřežily ale ani ty. Zanedlouho zde vyroste rezidenční projekt s názvem právě “Nuselský Pivovar”.
           Podívejte se na tričko Nusle.
Zpět na blog

Napište komentář

Nejprodávanější produkty